orzech włoski to jedno z najpopularniejszych drzew na całym świecie
sadownicy cenią je za wyjątkową długowieczność, potrafi dożyć nawet 500 lat
na bazie krążących legend, został on uznany za roślinę królewską - dieta Króla Salomona bazowała głównie na orzechach tego drzewa
najciekawsza historia dotyczy polskiego nazewnictwa, znany na całym świecie „walnut” w naszym kraju występuje jako orzech włoski, mimo że wcale nie wywodzi się z Włoch
te wartościowe przekąski dotarły do naszego kraju z południowych partii Karpat leżących na obszarze Rumunii
historyczna kraina ciągnąca się do łańcucha górskiego aż po dolną część Dunaju, nosiła nazwę Wołoszczyzna, stąd nazwa znanego nam powszechnie orzecha włoskiego
w zzależności od sposobu uprawy, swoje pierwsze owoce rodzi po 4-5 lub 8-10 latach i potrafi cieszyć nimi przez setki lat
orzechom włoskim, ze względu na ich kształt, do złudzenia przypominający ludzki mózg, od wieków przypisuje się niezwykłe działanie
rzeczywiście są to jedne z najbardziej wartościowych orzechów
zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które wpływają pozytywnie na cały ludzki organizm
dodawane są do ciast, deserów i wytrawnych dań mięsnych uzupełniają je wspaniałym, orzechowym aromatem
symbol produktu: SP-026017
w opakowaniu: 200 g orzechów włoskich
jednostka sprzedaży 1 opakowanie
BAKALLAND - polska firma, założona w 1991 roku przez Mariana Owerko, Artura Unigiera i Jarosława Nikołajuka - w 2022 roku Bakalland połączył się z Purellą, tworząc nową firmę o nazwie FoodWell Sp. z o.o. - jest jednym z największych producentów i dystrybutorów produktów spożywczych w Polsce - specjalizuje się w przetwórstwie suszonych i kandyzowanych owoców, bakalii oraz innych produktów zdrowej żywności - produkuje także batony zbożowe, zbożowo-bakaliowe i proteinowe - marka Bakalland stawia na rozwój, inwestując w badania i technologie, dzięki którym nieustannie dostarcza konsumentom nowości